Jimatkan kos pemasaran di laman carian google dengan mengadakan Kontes SEO

“Macam mana dengan kontes SEO Rose Face Serum yang abang join tu? Ada peningkatan positif ke?”

 

Semasa saya sedang drive, tiba-tiba isteri saya tanya soalan ni. Saya tak boleh nak berikan jawapan yang konkrit. Apa yang saya boleh katakan pada dia, “Anything can happen dalam kontes SEO macam ni…”

 

Benda ni pernah jadi, dan saya sendiri pernah tengok. At the very last moment, tiba-tiba ada peserta yang tak dikenali, submit artikel dan tiba-tiba artikel dia sangatlah power dan akhirnya mengungguli muka surat pertama dan terus duduk lekat kat situ.

 

Tau-tau… dia menang. Orang lain yang selama ni duk berhempas pulas, terpaksa akur dengan keputusan juri.

 

Yang menang itu jelas, yang kalah itu jelas. Cuma yang samar-samar tu, adalah strategi yang digunakan oleh setiap contestant.

 

Setiap pemain SEO, pasti ada strategi masing-masing, dan ada la formula SEO dia sendiri. Kadang-kadang kalau kita tanya apa formula untuk masuk ke page pertama google… silap haribulan, kita pun rasa benda tu macam tak begitu masuk akal.

 

Jadi, just to be clear, memang saya pun ada hantar entri penyertaan bagi kontes SEO Rose Face Serum Zeeta.

Rose-Face-Serum-ZEETA

Kemudian isteri saya sambung lagi…

“Untung la owner produk tu, tak perlu nak bayar mahal-mahal, ada ramai yang tolong promosikan produk dia.”

 

Yezzzza… Inilah yang saya nak ketengahkan dalam artikel ini. Poin dia ialah, dengan menganjurkan pertandingan SEO, seseorang pemilik perniagaan tu dapat jimat banyak duit, (mungkin hingga ribuan ringgit) berbanding mengupah konsultan SEO.

Continue reading

Rahsia bagaimana pemilik perniagaan boleh jimatkan kos operasi

Pernah tak anda dengar ayat ni …

“sesetengah majikan lebih gemar mengupah pekerja dari rumah berbanding mendapatkan pekerja tetap, sebabnya pekerja dari rumah adalah lebih murah dari segi kos berbanding pekerja tetap.”

 

Jika anda memang dah biasa dengan kerja-kerja sebagai freelancer, sama ada sebagai pereka grafik, penulis artikel, pengaturcara komputer atau apa sahaja kerja, pasti anda pernah dengar ayat tersebut.

 

Sebenarnya memang itulah hakikatnya.

 

Jika anda sebagai pemilik perniagaan, dan anda ingin menjimatkan kos operasi syarikat anda, maka pilihan yang paling tepat adalah mendapatkan khidmat freelancer.

 

Anda mungkin terkejut apabila dapati, kualiti kerja yang boleh diberikan oleh pekerja bebas adakalanya lebih baik berbanding anda mendapatkan seorang pekerja yang bekerja secara full time dengan anda.

 

Mereka yang bekerja secara freelance, biasanya mempunyai masa kerja yang tersendiri. Mereka ada masa tertentu yang mana pada waktu tersebut, mereka sangat cergas dan kreatif.

 

and guess what, masa tersebut mungkin bukannya dalam lingkungan jam 9.00 pagi ke 6.00 petang atau waktu pejabat biasa.

bekerja-sebagai-seorang-penulis-artikel

Sebagai seorang penulis, saya juga begitu. Saya ada “masa” tertentu yang mana saya sangat produktif, dan ada masa tertentu yang saya rasa saya nak tidur je.

 

Saya rasa saya boleh hasilkan artikel yang lebih berkualiti jika saya menulis sekitar jam 12 pagi – 3 pagi. Saya dapati, saya lebih fokus dan pada waktu ini, idea untuk menulis juga datang dengan mencurah-curah.

Continue reading